ESD-lattiapäällysteeksi luokitellaan kaikki sellaiset päällysteet, jotka on suunniteltu poistamaan eli maadoittamaan ihmisen kehon staattista sähkönvarausta.
Luokittelun perustana on lattiapäällysteen resistanssi, jonka yksikkö on ohmi (Ω). Eristävän päällysteen ja ESD-päällysteen raja-arvo on 1011 ohmia. Tätä suuremman ohmiarvon omaavat päällysteet kuuluvat luokkaan eristävä, eli ovat ns. ”normaaleja muovimattoja” ja tätä pienemmän resistanssin omaavat päällysteet ovat ESD päällysteitä.
Käytännössä raja on kuitenkin noin 109 ohmia, sillä yleisimmät markkinoilla olevat SD päällysteet päättyvät vaihteluväliltään tähän.
ESD-päällysteet on luokiteltu niiden johtavuuden mukaan kolmeen luokkaan: Staattista sähköä poistava eli ns. SD luokka. Staattista sähköä johtava eli ns. EC luokka, sekä vain sähköä johtava luokka.
- Eristävä muovimatto ja sen käyttö
Muovimattojen kohdalla eristäväksi luetaan pääsääntöisesti kaikki sellaiset muovimatot jotka eivät ole erillisellä ESD merkinnällä, eikä niiden tuotenimen perässä tai seassa ole merkintää ”SD” tai ”EC”.
Näitä käytetään kaikissa sellaisissa tiloissa joissa lattian ei tarvitse olla sähköä johtava, tai tiloissa joissa lattian tulee olla sähköä eristävä, eli kaikissa niissä tiloissa joissa on vaara että ihminen voi saada verkkovirrasta sähköiskun, kuten sähköpääkeskukset.
Joissakin tilanteissa tarvitaan esim. sähköpääkeskuksiin vielä muovimattoakin eristävämpi materiaali, jolloin kyseeseen tilaan soveltuu paremmin esimerkiksi eristävä kumimatto. Asennus tapahtuu normaalisti ja normaalein liimoin.
- Staattista sähköä poistava päällyste
Tämä on ns. miedoin ESD päällyste, ja on yleensä varustettu merkinnällä ”SD”. Tässä luokassa staattisen sähkön johtavuus on aikaansaatu kemiallisesti, eli päällyste näyttää asennettuna täysin normaalille muovimatolle.
Maadoitus maton alle tehdään sähköä johtavalla liimalla ja maadoituskupariliuskoin, jotka kytketään erillisiin ESD maadoituksiin. Yleisimmät tilat näihin löytyvät terveydenhuollon sektorilta, kuten dialyysitilat, tietyt kuvantamisen tilat, heräämöt, sairaala-apteekit jne., mutta myös elektroniikkateollisuuden ja –huollon parista. Resistanssi luokituksen alarajalla on 105 ohmia ja yläraja 1011 (100 000 Ω – 100 000 000 000 Ω) ja näissä yleisimpien markkinoilla olevien SD päällysteiden vaihteluväli on 106 – 109 ohmia (1 000 000 Ω - 1000 000 000 Ω).
Kiellettyjä asennusalueita ovat esim. sähköpääkeskukset ja muut jännitteelliset tilat, sekä niiden välitön läheisyys, jossa ihmisellä on vaarana saada sähköisku.
- Staattista sähköä johtava päällyste
Tämä on jo johtavampi päällyste, eikä riittävää johtavuutta saada enää aikaan kemiallisesti, vaan mattoon lisätään sen valmistusvaiheessa hiiltä. Tämä näkyy maton ulkonäössä pieninä mustina täplinä, jotka tulevat läpi maton pohjassa olevasta kerroksesta joka sisältää voimakkaasti hiiltä.
Luokituksen vaihteluväli on 102 – 105 ohmia, eli 100 Ω - 100 000 Ω. Tuote asennetaan sähköä johtavalla liimalla ja kytketään maadoitukseen lattian alle tulevalla kupariliuskoilla. Tyypillisiä käyttökohteita ovat esim. leikkaussalit, magneettikuvantamisen tilat, erilaiset elektroniikkateollisuuden tilat jne.
Kiellettyjä asennusalueita ovat esim. sähköpääkeskukset ja muut jännitteelliset tilat, sekä niiden välitön läheisyys, jossa ihmisellä on vaarana saada sähköisku.
- Sähköä johtava päällyste
Tämä on erittäin vaativan tilan päällyste, jonka käyttökohteet ovat äärimmäisen harvinaisia, mutta löytyy Suomessa esim. ase- ja patruunateollisuudesta sekä puolustusvoimilta. Matto on suuren hiiliosuuden myötä täysin musta, ja sen resistanssi on alle 100 ohmia. Asennetaan sähköä johtavalla liimalla ja maadoitetaan kupariliuskoin.